Guld är i sig förstås en värdefull ädelmetall, men för att det ska se lite finare ut är det bra att lite då och då putsa på sina ägodelar. Är det tänkt att du ska sälja av en del smycken o.s.v. som är av guld ger det ett mycket trevligare intryck om de är noggrant rengjorda. Detta kan få den potentiella köparen att betala lite extra, om det står och väger mellan två priser. Så, hur rengör du då ditt guld på bästa sätt?

Den goda nyheten är att guld inte behöver göras rent i så särskilt stor utsträckning. Det är inte vanligt att guld får missfärgningar, men smuts och avlagringar m.m. kan lätt samlas i “mellanrum”, rörliga delar o.s.v. Detta handlar ofta om smuts men kan också vara rester efter kosmetika och tvål. Du rengör med fördel dina guldsmycken och andra föremål med hjälp av en tandborste och något milt rengöringsmedel, exempelvis diskmedel. När du är klar med rengöringen sköljer du av föremålen i vanligt kranvatten och torkar dem sedan försiktigt med en mjuk trasa. Det finns också möjlighet att lämna in sina smycken för rengöring hos en guldsmed. Denne gör då rent dina smycken i ett så kallat ultraljudsbad.

Oavsett om du tänkt sälja ditt guld eller inte, är det mycket känslan som styr här. Precis som med alla andra produkter som ska smycka kroppen eller som ska användas som fina prydnader där hemma, känns det trots allt lite roligare med skinande rena saker. Dessutom bibehåller du känslan av exklusivitet. Trots allt vill du säkert att de ädelmetaller du äger ska fortsätta både kännas och se dyra och fina ut. Att själv göra rent sina guldföremål kan också ge en känsla av tillfredsställelse, samtidigt som du förstås sparar en slant på att inte lämna in dem för rengöring hos guldsmeden.