Det finns flera olika varianter av guld med avseende på färgen. Som vi nämnt tidigare är det inte möjligt att avgöra äktheten på ett föremål enbart genom att analysera färgen. Här krävs det en djupare kunskap om denna ädla metall samt en rad olika metoder att testa smycken och andra föremål på. En sak är dock säker, det finns en rad olika varianter av guld och dessa ska vi presentera nedan.

Rödguld

Detta är den mest kända varianten av guld och det som de allra flesta förknippar med just guld. Genom att blanda guld med koppar fås den röda färgen och vanligast är att tillverkningen består av föremål med en guldhalt om 18 karat och nedåt. Blandningen kan variera något världen över; i vissa länder kan guldet vara lite gulare eller åt det gulgröna hållet.

Hamilton

En lite udda beteckning på en variant av guld kanske, men Hamilton är en lite nyare variant som börjar bli populär i Sverige och många andra länder. Den här varianten är lite gulare i nyansen än det röda guldet, eftersom den innehåller mer silver än koppar. I legeringen kan man hitta en viss mängd zink hos både 14 karats- och 18 karats-föremål.

Vitguld

Det vita guldet har, precis som det röda, en viss del koppar samt också en viss del silver. Anledningen till att denna variant av guld är vit, är att den innehåller ämnena nickel och palladium. Detta påverkar färgen så att inte den gula eller röda tonen framträder, utan istället ger en vitaktig yta. Problemet med att använda nickel i framställningen av vitt guld är många rapporterade allergibesvär. Av den anledningen har branschen tvingats ta fram varianter av vitguld som inte innehåller nickel.

Blått guld

Detta är en blandning av guld och stål, där fördelningen vanligtvis är 75 % guld och 25 % stål.