De allra flesta har säkert någon form av förhållande till guld. Vi vet alla åtminstone lite vagt vad det är för något, det vill säga att det är värt en del pengar. Detta är dock ingen vidare klar definition som förklarar vad guld verkligen är. För att ge oss på en kortfattade definition om vad guld är så kan man säga att guld är ett grundämne på så sätt att det inte består av några andra ämnen. Eftersom guld är en så kallad ädelmetall, är den inte utsatt för oxidering som exempelvis är fallet för järn och koppar. Med andra ord är det ingen risk att guld varken rostar eller ärgar. Guld ses som en ganska mjuk metall, vilket gör den lätt att arbeta med för bland annat tillverkning av smycken. Vidare är guld den tyngsta metallen som finns.

Som de flesta säkert har hört någon gång, mäts guld i karat. Att guldhalten varierar i olika smycken och liknande produkter beror på att guldet kan vara utblandat med något annat. Ofta blandas guld med silver eller koppar. Om andelen guld exempelvis är 75 %, räknas denna som 18 karats guld, vid 50 % är guldhalten 12 karat och så vidare. Rent guld, d.v.s. 100 %, är alltid 24 karat. Att guld ibland blandas med koppar är för att göra materialet slitstarkare och hårdare.

Runt 100.000 ton guld finns i omlopp i världen och det finns som redan nämnts i en mängd olika smycken, men används också inom tandvården och elektronikindustrin. Priset på guld går upp och ned, ungefär som aktier och fonder på börsen. Det finns ofta ett “dagspris” som presenteras av alla de företag som köper och säljer guld. Har man mycket guld att sälja kan det vara idé att följa pristrenderna innan försäljning, för att tjäna så bra som möjligt.